Welke slaaphouding is beter voor mijn rugpijn en nekklachten?

We liggen een derde van ons leven neer in bed. Een goed slaaphouding is vanzelfsprekend meer dan belangrijk om zowel mentaal uitgerust te zijn, als lichamelijk in topvorm te blijven. Ongeveer 70% van de Belgen slaapt in zijlig, 20% in ruglig en de overige 10% ligt op zijn buik. De houding waarin je inslaapt, is echter niet noodzakelijk degene die je het grootste deel van de nacht inneemt. Normaal gezien neem je om in te slapen automatisch de positie aan die zo weinig mogelijk ongemakken bezorgt. Die houding is misschien niet altijd zo correct en mogelijk zelfs ongezond voor de wervelkolom. Van groot belang is dat de wervelkolom zijn natuurlijk houding, met lichte krommingen, kan blijven behouden tijdens de slaap.
Slapen op de buik = NIET DOEN
Slapen op de buik forceert automatisch de nek naar links of rechts en zorgt vaak voor aanhoudende druk op het kaakgewricht, met als gevolg nekklachten en/of problemen in het kaakgewricht. Beide kunnen dan weer aanleiding geven tot hoofdpijn.
Slapen op de buik verhoogt tevens de druk op de onderrug en de tussenwervelschijven of discussen. Dit kan op middelbare leeftijd en latere leeftijd heel wat rugzorgen met zich meebrengen. Het is allemaal te vermijden!!! Praat erover met uw chiropractor om samen naar een oplossing te zoeken.
Slapen in zijlig
Aangepaste zijlig of driekwartshouding is de minst goede van alle slaaphoudingen in zijlig. Dit is halverwege tussen buik- en zijlig in, met een opgetrokken bovenste been en/of arm. Meestal wordt die houding uitgelokt door een iets te harde matras, waar de schouders en het bekken niet diep genoeg in kunnen zinken. De houding gaat gepaard met heel wat torsie in de onderrug en nek; en is daarmee dan ook minder goed van kwaliteit.
De foetushouding is een houding in zijlig met de benen opgetrokken naar de borst. Hoewel deze houding soms solaas heeft bij rugklachten, is het minder interessant bij bekkenproblemen en helemaal niet interessant bij nekpijn en hoofdpijn omdat er dan teveel voorwaartse kromming in de wervelkolom aanwezig is. Gebruik zeker en vast geen te dik kussen en vermijd ten zeerste het dubbelvouwen van een laag hoofdkussen. Breng gerust uw hoofdkussen mee naar de praktijk om deze samen met de chiropractor te bekijken in het kader van uw specifieke klachten.
De herstelhouding (de beste van de houdingen in zijlig)
Hierbij wordt de onderste arm voor de borstkas gehouden. De bovenste arm hou je in de richting van het lichaam of iets naar voor. De benen zijn lichtjes gebogen (niet hoog opgetrokken) en je plaats een kussen tussen beide knieën. Het hoofdkussen is beter iets dunner dan te dik! Dit is een goede houding voor mensen met allerhande rugklachten, maagproblemen, zure oprispingen.
Slapen in ruglig
In ruglig wordt het lichaam vrij goed ondersteund en wordt het lichaamsgewicht verdeeld over het grootst mogelijke oppervlakte*. Voor een o ieën te leggen. Dit is goed tegen gewrichtspijnen en artritis omdat het gewicht van het lichaam gelijkmatig verdeeld wordt. Zorg ervoor dat uw hoofdkussen niet te hoog is. Zo voorkomt u dat uw nek te sterk plooit en verkeerd belast wordt.
Een goede nachtrust toegewenst!
Aranka Pollentier, Chiropractor.
*Een goed slaaphouding kan enkel optimaal ondersteund worden door een goede matras.