Gewrichtspijn tijdens de koudere en vochtige dagen

Bij lagere temperaturen voelen velen van ons een piek van ongemak in stijve en gevoelige gewrichten.
Hoewel er geen exacte verklaring voor bestaat, gaat dit vaak gepaard met een daling in barometrische druk of luchtdruk tijdens de winter.
Artritis, reuma, pijn in de onderrug en chronische spierpijn zijn meestal verbonden met het weer. Deze bijzondere omstandigheden kunnen leiden tot zwelling van de gewrichten. Die zwelling kan de zenuwen rond de gewrichten irriteren. En net onze zenuwen zijn onze pijnsensoren.
Het is waarschijnlijk dat de membranen in de gewrichten fungeren als een barometer door op te zwellen als de luchtdruk daalt. Dit kan weer leiden tot verhoogde druk van de vloeistoffen die het gewricht smeren. Er wordt vervolgens meer weerstand tegen beweging geboden en dit verhoogt de pijn in de gewrichten die reeds getroffen nog meer.
De verandering in de luchtdruk kan een voorbijgaande “onevenwichtigheid” in lichaam veroorzaken die de zenuwuiteinden gevoeliger maakt, en dus voor het grotere pijn zorgt. Het bewijs is anekdotisch, omdat er tot nu toe geen volledig vaste onderzoeksresultaten zijn die dag-tot-dag veranderingen in weerpatronen, passage van hoge- en lagedrukgebieden, en de bijbehorende lichte veranderingen in de atmosferische druk worden overgedragen aan of waargenomen door, het menselijk organisme. Het is algemeen aanvaard er een relatie wordt aangegeaan tussen stoornissen, met als gevolg pijn, en de weersomstandigheden. Toch is de wijze van de feitelijke verandering van het gedrag van zenuwen en spieren onder deze condities nog niet duidelijk.
Professor Robert Jamison van het Brigham and Women’s Hospital’s Pain Management Center beweert dat veranderingen in de luchtdruk de belangrijkste schakel zijn tussen weer en pijn. Lage druk wordt meestal geassocieerd met koud, nat weer en een toename van de pijn. Helder, droge omstandigheden met hoge druk wordt geassocieerd met een daling in signaal pijn. ” (Harvard University Gazette, Sept 26. 1995). Ook Dr. Baidoo van Northwestern Medicine volgt deze gedachte.
De meeste weer-menselijke respons relaties zijn nog steeds aangemerkt als empirisch, het bewijs voor oorzaak en gevolg onduidelijk en volgens sommige ‘een oud fabeltje’. Een dergelijke verklaring of houding helpt de patiënt op geen enkele manier.
Hieronder alvast een aantal tips om u te helpen de kwaaltjes van de koude winter te trotseren.
1. Laagjes
Als koude de prikkel is voor pijn, zal warmte het lichaam beschermen. Laagjes zijn ook belangrijk omdat men gemakkelijk de lichaamstemperatuur kan regelen door een laagje uit te trekken indien het iets te warm wordt.
2. Bewegen
Het kan ongelooflijk aantrekkelijk zijn om tijdens een koude winterdag lekker knus in de zetel te blijven plakken met een dekentje en een kopje thee. Helaas zal uw lichaam achteraf dubbel en dik protesteren. Een gebrek aan beweging is een hele sterke bijdragende factor in stijfheid. Bewegen in de winter is noodzakelijk. Een frisse winterwandeling is belangrijk om de gewrichten en botten gezond te houden, en als de zon schijnt, krijgt u de vitamine D er gratis bij.
3. Warmte
Kersepitjes en warmwaterkruiken.
20 minuten. Opgepast voor brandwonden.
4. Vermijdt extra lichaamsgewicht
Een toename in gewicht bijvoorbeeld tijdens de feestdagen, vormt een extra belasting op de gewichten wat dan weer kan leiden tot meer gewrichtspijn. Alles met mate en blijven bewegen!!!
Breng uw winter niet door met pijn. Luister naar uw lichaam, blijf in beweging en
contacteer uw chiropractor bij blijven rugklachten, nekpijnen of andere klachten.
contacteer uw chiropractor bij blijven rugklachten, nekpijnen of andere klachten.